Z czego tworzona jest folia opakowaniowa?

Każdy produkt spożywczy, zaraz po jego wyprodukowaniu, powinien być właściwie zapakowany. Jest to ważne z dwóch względów – ochrony przed zepsuciem i zniszczeniem danego produktu w czasie transportu. Dlatego też wybrane opakowanie powinno być bardzo wytrzymałe i bezpieczne dla żywności.

Zalety folii opakowaniowych z polipropylenu

folie polipropylenoweW ciągu ostatnich kilkunastu lat producenci żywności starali się ograniczyć maksymalnie zużycie konserwantów używanych do produkcji żywności. Najprościej jest osiągnąć to inwestując w odpowiednie opakowanie dla żywności, takie jak folie polipropylenowe. Jak się bowiem okazuje, ten rodzaj opakowania dla produktów spożywczych, zapewnia ich dobrą ochronę przed dwoma bardzo szkodliwymi czynnikami. Pierwszym jest ochrona przed przedwczesnym psuciem się, osiągana dzięki budowie tego typu folii opakowaniowej. Jest ona mianowicie tworzona z kilku warstw folii PP – ma ona udowodniony, neutralny wpływ na zdecydowana większość produktów spożywczych. Co więcej, kilka warstw tego typu folii powoduje, że nabiera ona cech opakowania wysoko – barierowego. Oznacza to niską przepuszczalność wszelkich, potencjalnych szkodliwych czynników mogących powodować przyśpieszone psucie się żywności. Mowa tutaj o promieniowaniu UV,  niekorzystnych temperaturach i innych czynnikach. Pod tego typu folią praktycznie nie mogą również rozwijać się bakterie, głownie dzięki temu, że nie ma żadnej wolnej przestrzeni pomiędzy opakowaniem a danym produktem. Dlatego właśnie, folie polipropylenowe umożliwiają naturalne przedłużenie terminu przydatności do spożycia, bez konieczności inwestycji w substancje konserwujące. To powoduje również, że folie PP są używane głównie do pakownia najbardziej wrażliwych produktów. Mowa tutaj przede wszystkim o produktach pochodzenia mięsnego, w tym również o różnych wędlinach. Z biegiem czasu, folie polipropylenowe ulegały coraz bardziej zaawansowanym przemianom. Obecnie stosuje się je na automatycznie działających maszynach pakujących. Dzięki temu, można z ich pomocą nie tylko uodpornić dany produkt na psucie się, ale przede wszystkim zwiększyć wydajność zakładów, zajmujących się seryjną produkcją żywności. Stąd tak duża popularność tych folii.

Wybór odpowiedniego rodzaju opakowania dla produktu spożywczego nie jest zadaniem łatwym. Warto jednak pamiętać o tym, że takie opakowanie powinno spełniać kilka, bardzo istotnych cech. Przede wszystkim powinno ono dobrze chronic zapakowana żywność.