Smaczne pieczywo bez zawartości glutenu

Każdy z nas powinien jeść przynajmniej cztery – sześć posiłków dziennie, z czego trzy są najważniejsze. Jest to śniadanie, które dodaje energii na cały poranek, obiad uzupełniające składniki odżywcze na drugą połowę dnia i kolacja będąca lekkim zakończeniem dnia. Na pierwszy i ostatni posiłek, wiele osób wybiera pieczywo, które jest świetnym źródłem węglowodanów.

Jakie pieczywa są zdrowe?

zdrowe pieczywo bezglutenoweWraz z pożywieniem dostarczamy sobie niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, które są nam potrzebne każdego dnia. Najlepiej jest planować posiłki i jeść tylko produkty, które są zdrowe. Przede wszystkim mowa tu jest o warzywach sezonowych, pełnowartościowych makaronach i kaszach, świeżych owocach i pełnoziarnistych pieczywach. W przypadku chleba, nie wystarczy sięgać po pierwszy lepszy  mąki pszennej, ponieważ zawartość cennych składników jest w nim znikoma. Najlepsze będzie zdrowe pieczywo bezglutenowe, które może być wykonane z mąki owsianej oczyszczonej z glutenu, jaglanej, gryczanej czy kukurydzianej. Poza tym, że mąki te nie zawierają glutenu, to jeszcze mają sporo składników mineralnych i witamin. W pieczywie z mąki pszennej, to właśnie zawartość glutenu powoduje, że jest ono elastyczne i daje się łatwo formować. W przypadku pieczywa bezglutenowego, jest ono nieco bardziej kruche i mniej zwarte. Jednak na wpływ konsystencji takiego wypieku mają przede wszystkim zachowane proporcje składników. W takich produktach prawie zawsze są mieszane różne gatunki mąk, ponieważ mają one odmienne cechy. Z uwagi na liczne dodatki w postaci pestek dyni, słonecznika, nasion sezamu czy czarnuszki, pieczywo bezglutenowe jest prawdziwą bombą witaminową w porównaniu z klasycznym chlebem pszennym. Jego kaloryczność jest zbliżona do innych wypieków tego typu, ale mogą go bezpiecznie spożywać osoby na diecie bezglutenowej.

W sprzedaży znajdziemy wiele rodzajów wypieków, które nie zawierają glutenu. Przede wszystkim znajdziemy pieczywa i bułki, do których używane są przeważnie mąki: jaglana, kukurydziana, ziemniaczana i gryczana. Takie pieczywo można też samodzielnie wykonać w domu, stosując odpowiedni przepis. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy nawet specjalne mieszanki mąk bezglutenowych do wypieku chleba, które znacznie ułatwiają zadanie.