Jeżyna bez kolców – charakterystyka i pielęgnacja

Jeżynowy ogród bez kolców to grupa odmian krzewów ogrodowych o czarnych, kwaśnych owocach. Pod względem wzrostu krzew jest podobny do malin. Jagody tych dwóch roślin mają podobny kształt, ale różnią się kolorem, konsystencją, smakiem i wielkością ziarna. Dzikie jeżyny mogą rosnąć w trudno dostępnych krzakach i mają kolce. Dziś można do ogrodu kupić jednak odmiany bezkolcowe.

Właściwości jeżyny bezkolcowej

jeżyna bezkolcowaKorzenie jeżyny zapadają się głęboko w ziemię, co pozwala roślinie bezboleśnie przetrwać długotrwałą suszę. Ale mrozy mają bolesny wpływ na większość odmian rośliny. Bez szczególnej troski w strefie klimatu umiarkowanego jeżyny są zagrożone śmiercią, ale wśród odmian bez cierni są odmiany odporne na zimno. W celu przemysłowej uprawy jeżyny warto zwrócić uwagę na różne odmiany. Jeżyna bezkolcowa to krzew atrakcyjny zewnętrznie o pięknie kwitnących i ozdobnych liściach. Rośnie prosto i rozprzestrzenia się po ziemi w środku lata. Dojrzewa stopniowo. Pęczek jagód zawiera do stu dwudziestu owoców. Dojrzałe jeżyny bez cierni są bardzo aromatyczne. Dojrzewają w sezonie letnim na przełomie sierpnia i września. Długość gałęzi sięga pięciu metrów. Owoce są ciężkie i duże, dobrze umocowane na gronie. Słodko-kwaśny zapach nie jest wyraźny. To odmiana mrozoodporna, wyhodowana w Polsce, przystosowana do klimatu umiarkowanego środkowokontynentalnego. Przy mrozach poniżej minus dwudziestu pięciu stopni Celsjusza, wymaga lekkiej osłony.

Dobrze znosi transport. Stosowana jest zarówno świeży owoc, jak i poddany obróbce termicznej. Wspaniale pasuje do nalewek. Owoce te są skupowane na rynku w sezonie w celu wykorzystania świeżych jagód lub przetworów na zimę. Uprawiając jeżyny w dużych ilościach można dostarczać je do supermarketów. Jest to bardzo smaczny owoc.